Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  16:42:53

Και ο νέος δήμαρχος Δούκας στις πλαστογραφίες Μπακογιάννη. Ανακρίβειες και ψευδολογίες ότι το διαμέρισμα στην Πατησίων 61, ήταν κανονικό σπίτι της Μ. Κάλλας για επτά χρόνια. Κύριο

Το οποίο όχι μόνο ουδέποτε τον επισκέφθηκε μετά το 1945, είχε θλιβερές αναμνήσεις επί Κατοχής και το μισούσε.

Νέα προχειρότητα και λαθεμένα στοιχεία όπως συμβαίνει και με το Μουσείο Μαρία Κάλλας στη Μητροπόλεως, που έγινε στο γόνατο ως εκθετήριο, με σειρά λαθών, ψευδολογιών και ανακριβειών παντού.

Η ΘΛΙΒΕΡΗ, ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ Α ΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ.

«Μαρία Κάλλας: Αυτή θα είναι η νέα εικόνα του σπιτιού της στην Πατησίων που θα φιλοξενήσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Οι μακροχρόνιες περιπέτειες του έργου που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα, εκεί όπου έζησε η κορυφαία Ελληνίδα ντίβα της όπερας για επτά χρόνια,(ΨΕςΥΔΈΣΤΑΤΟ) αποκτά και πάλι πνοή και σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως Ακαδημία Λυρικής Τέχνης που θα φέρει το όνομά της. Οι μελέτες ανακατασκευής της πολύπαθης πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, επί της οδού Πατησίων 61, παρουσιάστηκαν χθες, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, από την πρόεδρο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας, Βάσω Παπαντωνίου, χάρη στο όραμα και τις πολύχρονες προσπάθειες της οποίας θα υλοποιηθεί το εξαιρετικά δύσκολο, όπως αποδείχτηκε, αυτό εγχείρημα.

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας Βάσω Παπαντωνίου με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Η ίδια έκανε λόγο για έναν «προσωπικό μαραθώνιο», που ξεκίνησε από το 2007, την εποχή που το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του κτιρίου. Ακολούθησε, άμεσα, η δημιουργία των πρώτων σχεδίων από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, οι εργασίες ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσουν καθώς το 2009 έγινε κατάληψη του κτιρίου. «Οι κύριοι αυτοί έμειναν έξι χρόνια. Κατέστρεψαν το Κτήριο» είπε με νόημα η κ. Παπαντωνίου.

Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω και με την πολύτιμη συνδρομή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο. «Το 2020, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έγινε μια συνάντηση με τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, παρουσία του τ. Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Η συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε μετά την εισήγηση του κ. Μπακογιάννη.

Οφείλουμε να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί βοήθησαν πάρα πολύ στο να πάρουμε το Ε.Σ.Π.Α.. Εμείς, σαν μια μη κερδοσκοπική Εταιρεία, δεν είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε το Ε.Σ.Π.Α. Συνεργαστήκαμε με την «Ανάπλαση της Αθήνας», που είναι του Δήμου Αθηναίων, και έτσι καταφέραμε, να ενταχθούμε σε αυτό» εξήγησε, αναφερόμενη στην χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 5.492.255,76 ευρώ, ανάδοχο εταιρεία την GDM Assets A.E και υπεύθυνο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό το γραφείο NPL Architects.
Όπως προκύπτει και από τις μελέτες ανακατασκευής που παρουσιάστηκαν, στόχος είναι οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις να είναι περιορισμένες έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτιρίου, έργο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη, που χτίστηκε το 1925 και θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή του.

Η Μαρία Κάλλας έζησε εκεί το 1937, οπότε ήρθε στην Αθήνα μαζί με μητέρα της και την αδελφή της, μετά τον χωρισμό των γονιών της, μέχρι το 1945 που έφυγε με προορισμό τη Νέα Υόρκη.( ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΤΡΙΠΛΑ)
Η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε το 1950 στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το οποίο σκόπευε να το κατεδαφίσει. Ευτυχώς, παρενέβη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Ο σεισμός του 1999 όμως αλλά και η πολύχρονη κατάληψη πλήγωσαν βαθιά το κτίριο το οποίο από το 2018 πέρασε στην ιδιοκτησία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας που έχει αναλάβει την διάσωση και την επαναλειτουργία του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline