Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  16:50:27

Μητσοτάκης: Μέτρον συγκρίσεως μας το 33.12% (με ψήφους 1.873.137) των Ευρωεκλογών του 2019. Όχι οι βουλευτικές εκλογές πέρυσι τον Ιούνιο με 40,56 % (ψήφοι 2.115.322). Το αντίθετο επιλέγουν οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης. Κύριο

Πέρα από τα τελικά ποσοστά, σημασία θα έχουν οι ψήφοι που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, για να φανεί καθαρά εάν έχουν πραγματική αύξηση ή διατηρούν το ίδιο εκλογικό ποσοστό με πτώση αλλά οι αντίπαλοι έχουν εξίσου μεγάλη (ή αντίστοιχη μείωση), κάτι το ποίο συνέβη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2019, με τις αισθητές απώλειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

Τον πήχη της εκλογικής επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου όρισε, για πρώτη φορά, ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός. Και ο πήχης αυτός, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον "Σκάι", είναι το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019. Δηλαδή 1.873.137 ψήφους για τη ΝΔ. Αναλογικά να ληφθεί υπόψη για σύγκριση το τότε 23,75% του ΣΥΡΙΖΑ ( ψήφοι 1.343.595)ν για τον ΣΥΡΙΖΑ ,ενώ αφετηρία σύγκρισης για τον ΚΙΝΑΛ θα είναι το 7,72% με 436.726 ψήφους του 2019.,. Ωστόσο, οι κκ Κασσελάκης και Ανδρουλάκης φέρονται να διαφωνούν με την σύγκριση αυτή , και προτιμούν ως ρεαλιστική βάση τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών εκλογών και μόνο, γεγονός το οποίο δείχνει πειστικά ότι πέτυχαν συγκριτική άνοδο.

"Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Τελικά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω και όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, διότι η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία. Γιατί έχει σημασία; Διότι πρέπει να διαμορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο μία πλατιά συμμαχία, θα έλεγα, του μέτρου και της λογικής, για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη, για τις οποίες εμείς αγωνιζόμαστε: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα.

Τρία θέματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο", σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός κράτησε στην πρώτη γραμμή σε ακόμη μία δημόσια παρέμβαση, το διακύβευμα της σταθερότητας και της συνέχειας. "Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία...Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια.

Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ορμή, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με τους ίδιους πρακτικά καταγεγραμμένους συσχετισμούς, στην υλοποίηση του έργου μας", ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline