Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  15:52:57

Με φόβους από Μεγάλη Δευτέρα...Ιερώνυμος: «Δεν κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος ή ο κάθε πολιτικός». Βελόπουλος σε αναδίπλωση. Μητσοτάκης καυστικός: «να υπάρξει ανάχωμα στους.... πρόστυχους κάπηλους της πίστης». Κύριο

«Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη», το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Μεγαλη αν και ανομολόγητη η αγωνία για τα επεισόδια και ποιά στους εκκλησιασμούς από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την ημέρα του Πάσχα. «Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από το Δήλεσι, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέπτονται δομές της Εκκλησίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την προτροπή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι έχουν ψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Aυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι «η Εκκλησία μάς καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον, να σέβεται ο ένας τον άλλον».

Οι δηλώσεις Ιερώνυμου:

«Η Εκκλησία μάς καλεί όλους, για ποιο λόγο; Ο ένας να αγαπάει τον άλλο, να σέβεται ο ένας τον άλλον και να προσπαθεί να κάνει αγώνα μαζί και με τους άλλους. Τώρα ποιος είναι αυτός ο αγώνας; Από εδώ κρίνεται το τι πιστεύει. Πού αποβλέπει, τι θέλει. Αυτή είναι και η διαφορά μας πολλές φορές. Αυτός που αποβλέπει στο δικό του συμφέρον βλέπει τα πράγματα κατά τη δική του άποψη, και σε αυτούς είμαστε και εμείς πολλές φορές. Αλλά υπάρχει ο λόγος του Θεού, υπάρχει η Εκκλησία η οποία λέει: Δεν κάνω διακρίσεις. Και ο αμαρτωλός, και αυτός που φταίει, και αυτός που αγωνίζεται είναι δικό μου παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός, αλλιώς τα βλέπει ο πιστός, αλλιώς τα βλέπει αυτός που δεν πιστεύει τίποτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις και ο καθένας τα βλέπει από την πλευρά του.

Για το αν υπάρχει χριστιανόμετρο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία. «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά», ανέφερε.
«Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο. Ας μου τα πει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός. Κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο», συμπλήρωσε.

Απάντηση Βελόπουλου

Δήλωση για την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στην οποία ανέφερε:
«Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας.

Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους:
Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία. Οπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγει τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
Δυστυχώς όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα, δυναμική συνέχεια στη συζήτηση περί πολιτικής καπήλευσης της χριστιανικής πίστης, με φόντο τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή του επίσκεψη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ειδικότερα, μιλώντας σε φίλους του κυβερνώντος κόμματος στη Δροσιά Αττικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να στηθεί «ανάχωμα» απέναντι σε αυτούς που «με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline